Nieuws

Brussels ondernemersduo maakt vastgoedinvesteringen toegankelijk voor het grote publiek

10.03.2023

B&B Real Estate werd in 2018 opgericht door Jerry Berckmans (50) en Pierre Beerens (34) met als doel meergezinswoningen te ontwikkelen in de Brusselse Rand. Het bedrijf heeft verschillende residenties in de pipeline samen goed voor zo’n 20 miljoen euro, die ze nu gedeeltelijk willen financieren met crowd lending via BeeBonds. “Door rechtstreeks te investeren in onze projecten zijn particuliere beleggers verzekerd van een mooi rendement van 8 procent. In tijden van hoge inflatie kan dat tellen. We kunnen hiervoor evengoed naar een investeringsfonds stappen, maar het gaat er voor ons net om dat we een zeer aantrekkelijke belegging toegankelijk maken voor een zo groot mogelijk publiek”, vertelt het Brusselse ondernemersduo.

Met zijn bedrijf B&W Real Estate heeft Jerry Berckmans een uitgebreide ervaring in het ontwikkelen van meergezinswoningen in het Pajottenland (Dilbeek, Groot-Bijgaarden, Itterbeek, Lennik, Merchtem, Ganshoren). Ook Pierre Beerens heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in de verkoop van onroerend goed. Hij startte in het familiebedrijf Axel Beerens en zette zijn carrière verder bij verschillende promotoren. Vandaag is hij Sales Team Manager bij IMMOBEL, de grootste beursgenoteerde ontwikkelaar van België.

Erin gerold

Age is just a number dat weten we. Toch zijn we benieuwd hoe Berckmans en Beerens, met een leeftijdsverschil van 16 jaar, business partners werden. “Sinds ik afstudeerde als handelsingenieur in 1999 bekleedde ik vooral financiële functies. Het ondernemerschap zat er altijd wel in; zo startte ik een evenementenbedrijf samen met mijn echtgenote”, steekt Berckmans van wal.

Met de aankoop van een stuk grond in 2010 ‘rolde’ hij naar eigen zeggen in de projectontwikkeling. “Het was vrij ondoordacht, ik had geen ervaring. Maar mijn eerste project was succesvol, en ik merkte dat het me lag. Al snel kocht ik nieuwe gronden, waarop ik vervolgens projecten bouwde om te verkopen.”

Jerry Berckmans, co-founder B&B Real Estate

“Mijn grote troef was en is nog steeds mijn financiële achtergrond, wat enorm helpt in gesprekken met banken. Het is een must dat je hen kan overtuigen met een solide financieel plan, want zonder financiering lukt het niet in deze sector.” B&W Real Estate bouwde intussen een honderdtal appartementen in Vlaams-Brabant.

‘Een van mijn favoriete verhalen’: zo noemt Beerens zijn kennismaking met zijn toekomstige business partner in 2014. “Tijdens mijn studies handelsingenieur was ik last minute op zoek naar een stageplaats – typisch voor mij. Ik stapte naar L’Oréal, op het einde van de straat waar mijn vader woonde. Ik dacht: ik ga hier met de vingers in de neus binnen geraken. Maar ik kreeg het deksel op de neus en werd geweigerd.”

“Om mijn teleurstelling te verwerken, ging ik met een vriend een pintje drinken op café. Daar kwam ik Jerry tegen, als een deus ex machina. Ik kende hem niet persoonlijk, maar had al veel over hem gehoord. Als geboren en getogen Dilbeekse ondernemer is hij nogal bekend in de buurt”, vertelt hij met een knipoog.

Pierre Beerens, co-founder B&B Real Estate

Berckmans en Beerens raakten aan de praat en het klikte meteen. “Ik vertelde dat ik dringend op zoek was naar een stageplaats en hij stelde voor om stage te doen bij zijn bedrijf. Enkele weken later ging ik aan de slag en ik werkte mee aan een project in Itterbeek. Het boeide mij enorm, dus ik zei aan mijn leermeester: ‘Als ik ooit genoeg centen heb, gaan we projecten samen doen’. Tot mijn grote verbazing ging hij akkoord met mijn voorstel”, zegt Beerens lachend.

Na zijn studies begon hij te werken bij een projectontwikkelaar in Gent. “Toen ik voldoende kapitaal had opgebouwd, belde ik zoals afgesproken naar Jerry en zo was ons bedrijf B&B Real Estate geboren. Eind 2017 begonnen we aan ons eerste project samen, 5 appartementen in Affligem, al snel gevolgd door een tweede project in Sint-Pieters-Leeuw met 6 appartementen. Onze samenwerking verliep zeer vlot, we waren vertrokken”, herinnert Beerens zich.

Toegankelijke belegging

Na vijf succesvolle jaren is de tijd rijp om een versnelling hoger te schakelen, vindt het ondernemersduo. Ze gingen op zoek naar bijkomende financiering om meteen 41 appartementen te kunnen bouwen. Zo kwamen ze in contact met BeeBonds, een door de FSMA (Autoriteit voor Financiële diensten en markten) erkend alternatief financieringsplatform dat private investeerders en projectleiders samenbrengt via crowd lending.

Particulieren kunnen vanaf een bedrag van 500 euro investeren in onze vastgoedprojectenZo wordt het een zeer toegankelijke belegging met een hoog rendement tot 8 procent. Waar vind je vandaag de dag nog zo’n investering?”, vraagt Berckmans ons.

“Vaak duurt het tot na je veertigste voordat je voldoende kapitaal opgebouwd hebt om te beleggen”

Beerens legt uit waarom het aanbod van B&B Real Estate uniek is in de Belgische vastgoedwereld: “Dit type institutionele belegging is normaal gezien enkel voorbehouden voor fondsen, banken of verzekeringsmaatschappijen. Via crowd lending maken we het nu toegankelijk voor ‘gewone’ particulieren – Jan Modaal zeg maar.”

“Vaak duurt het tot na je veertigste voordat je voldoende kapitaal opgebouwd hebt om te beleggen. Met het lage instapbedrag willen we naast de ‘traditionele’ beleggers ook twintigers en dertigers de kans geven om mee te investeren. Ze geven als het ware een lening aan ons tegen een zeer mooie rente van 8 procent. In Angelsaksische landen is deze praktijk al enkele jaren in opmars, in Vlaanderen wordt het nog maar nauwelijks gedaan.”

Tandem

Naast het lage instapbedrag en het aantrekkelijke rendement zet B&B Real Estate sterk in op duurzame energievoorziening om een groot publiek aan te spreken. “We willen een pionier zijn op vlak van energievoorziening. De meeste van onze projecten zijn voorzien van geothermie, zonnepanelen, laadpalen voor elektrische wagens en deelwagens. Dat maakt ze zeer future-proof.”

We hebben vandaag een pipeline van 20 miljoen euro. We zijn fier op wat we al bereikt hebben op 4 jaar tijd. Nu geven we de mogelijkheid aan particuliere investeerders om onze verdere groei te stimuleren met BeeBonds. We zijn overtuigd dat dit de juiste strategie is: het grote publiek betrekken bij investeringen zal steeds belangrijker worden in de toekomst”, zegt Berckmans.

Het ondernemersduo vult elkaar perfect aan: Berckmans is de technische expert van B&B Real Estate, Beerens neemt dan weer het commerciële luik voor zijn rekening. “We zijn een uitstekende tandem”, verduidelijkt Beerens. “Ik weet dat hij het niet graag hoort, maar Jerry is voor mij een soort vaderfiguur. Ik ben dankbaar dat hij mij de kans heeft gegeven om dit samen te doen. We leren veel bij van elkaar.”

Just getting started

Of de tandem nog grote plannen heeft, willen we ten slotte graag weten. “We willen onze pipeline van 20 miljoen uitrollen en uitbreiden naar de toekomst toe. Mijn droom is om voor mijn veertigste een pipeline van 50 miljoen euro te behalen. We’re just getting started!” aldus een enthousiaste Beerens. “We hebben veel ideeën om verder uit te breiden en een gevestigde speler te worden in de vastgoedsector in Brussel alsook in een groot stuk van Vlaanderen”, vult Berckmans aan.

In 2023 staan er alvast 2 projecten gepland in Halle en Aalst. De keuze voor deze steden is niet toevallig. “In deze secundaire steden heb je de voordelen van de stad én de nabijheid van Brussel. Hiermee spreken we een groot lokaal publiek aan. We geloven er zeer sterk in”, klinkt het eensgezind.